Opis
Gdy kwitną kwiaty, a pszczoły je zapylają, efektem ubocznym niejako jest pyłek kwiatowy, zwany też pyłkiem pszczelim. To tak naprawdę przetworzony przez pszczoły pyłek zbierany wprost z kwiatów, często z tych o dobroczynnym działaniu prozdrowotnych. Pszczoły tworzą z pyłków kwiatów malutkie kuleczki, z których każda to około 100 000 ziarenek pyłków.
Pyłek kwiatowy to kolejny, obok miodu, wartościowy produkt spożywczy, który przygotowują dla nas pszczoły. Dobrze smakuje, poprawia urodę i ma bardzo rozległe właściwości prozdrowotne. A my mamy go w swojej ofercie i to w pokaźnej 600 gramowej porcji.
Pyłek kwiatowy Janczosad 600 g
Nasz pyłek kwiatowy pozyskujemy z własnej, pasieki. Od pokoleń nasza rodzina opiekuje się pszczołami i korzysta z dóbr, jakie potrafią nam dostarczyć. Stawiamy na tradycyjne metody i sprawdzone receptury. Dzięki temu nasz pyłek kwiatowy jest w 100 % naturalny oraz zachowuje pełnię swoich właściwości zdrowotnych.
Możesz zamówić go w słusznej porcji 600 g w eleganckim, szczelnym słoiku. Zachowuje aromat i świeżość. Duża porcja wystarcza na dłużej i sprawdzi się przy kuracjach wielu schorzeń.
Zalecany do codziennego stosowania, wedle podanego dawkowania. Bardzo dobrze sprawdzi się jako wyjątkowy prezent.
Witaminy i składniki odżywcze – dlaczego pyłek kwiatowy jest tak wartościowy?
W pyłku pszczelim znajduje się ponad 250 związków chemicznych. To fenomen, nawet wśród produktów pochodzenia naturalnego. Każda z kuleczek to:
- moc witamin – A, B1, B2, B3, E, C, PP i D,
- 36 aminokwasów, co stanowi około 12% zawartości pyłku pszczelego,
- cukry proste – fruktoza i glukoza,
- kwasy tłuszczowe o dobroczynnym wpływie na zdrowie,
- potas, magnez, cynk, żelazo, sód, wapń i inne minerały.
Z racji tego, że skład chemiczny pyłku pszczelego jest tak rozległy, oddziałuje on korzystnie na rozmaite obszary funkcjonowania organizmu.
Na co brać pyłek kwiatowy? Efekty stosowania pyłku pszczelego
Dobroczynne działanie pyłku kwiatowego potwierdziły lata jego stosowania oraz liczne badania naukowe. To bogate źródło witamin, kwasów tłuszczowych, minerałów i aminokwasów, przez co odżywia organizm. Pomaga przy ogromnej liczbie schorzeń i dolegliwości:
- brak apetytu i problemy z trawieniem,
- zaburzony stan flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, ‘
- zaparcia,
- wrzody żołądka,
- nadwaga i otyłość,
- obniżona odporność organizmu,
- podrażnienia, bóle gardła i kaszel,
- infekcje wirusowe i bakteryjne,
- uszkodzenia i przeciążenia wątroby,
- uzależnienie od alkoholu,
- depresja,
- nerwowość i rozdrażnienia,
- alergie,
- astma,
- przeziębienie i katar sienny,
- miażdżyca,
- nadciśnienie tętnicze,
- podwyższony poziom złego cholesterolu,
- stan przedzawałowy,
- insulinooporność, cukrzyca i stan przedcukrzycowy,
- zaburzenia widzenia,
- przerost prostaty,
- problemy z potencją i słaba jakość nasienia.
Pyłek kwiatowy dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, a także zapobiega poronieniom. Najlepsze w nim jest to, że to produkt bardzo bezpieczny i naturalny. Dzięki temu przyjmować go mogą już małe dzieci, np. jako dodatek do napojów.
Pyłek kwiatowy – przeciwwskazania do stosowania
Nie odnotowano żadnego niekorzystnego wpływu pyłku pszczelego na organizm człowieka. To produkt naturalny i bezpieczny. Pyłek pszczeli wykorzystywany jest przy apiterapii, czyli lecniu dolegliwości za pomocą produktów pszczelich.
Jedyne przeciwwskazanie do jego stosowania to uczulenie na pyłki kwiatowe. Dlatego warto wprowadzać pyłek pszczeli do diety stopniowo. Jeśli wraz ze stosowaniem pyłku kwiatowego pojawią się niepokojące objawy – zgaga, nudności, pokrzywka, zaczerwienienie spojówek, wzdęcia i bóle brzucha lub pojawią się obrzęki – może być to sygnał, że jesteśmy uczuleni.
Jeśli takich objawów nie ma – produkt jest dla nas bezpieczny i można go śmiało stosować zgodnie z dawkowaniem.
Jak stosować pyłek kwiatowy?
Pyłek kwiatowy możemy przyjmować na różne sposoby.
Najlepiej dodać go do miodu lub mleka. Dobrze też sprawdzi się jako dodatek do sera, dżemu czy soku. Najlepsze działanie wykazuje wtedy, gdy jest napęczniały. Dlatego zalewając go płynem, musimy odczekać kilka godzin przed wypiciem, aby napęczniał i uwolnił wszystkie dobroczynne składniki..
Co ważne, pyłek kwiatowy (kuleczki) można rozdrobnić przed rozpuszczeniem w płynie , da to lepszy efekt jeżeli chodzi o czas rozpuszczenia.
A jak często przyjmować pyłek kwiatowy? 3 razy dziennie, około 30 minut – 2 godziny przed posiłkiem, przynajmniej przez 1 – 3 miesiące. Róbmy tak kilka razy w roku, zalecamy w okresie wiosennym i jesiennym. Po każdym cyklu należy zrobić przerwę.
Pyłek pszczeli – dawkowanie
Dzienna dawka pyłku kwiatowego jest zależna od wieku i wynosi:
- dzieci 3 – 5 lat – 10 gramów,
- dzieci 6 – 12 lat – 15 gramów,
- młodzież powyżej 12 lat – 20 gramów,
- dorośli – 30 – 40 gramów.
Jedna łyżeczka pyłku kwiatowego to około 5 gramów.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.