Żadnych produktów w koszyku.
Pierzga pszczela to jeden z produktów powstałych z pracy pszczół. Dla nich stanowi ona podstawowy pokarm. Ma formę małych, ciemnobrązowych grudek. Ma słodki smak, z lekką nutą kwaskową oraz miękką i lekko klejącą konsystencję.
Powstaje z pyłków kwiatowych, które są transportowane do ula przez robotnice, a następnie mieszane z resztkami miodu i śliny pszczół. Pszczoły ubijają pierzgę w komórki plastrów, gdzie następuje jej fermentacja mlekowa. To z kolei powoduje, że pierzga pszczela jest odporna na pleśń i nie gnije.
W pojedynczym ulu pierzgi nie jest zbyt wiele. Do pozyskania kilograma produktu trzeba wyczyścić z niego nawet do 30 ramek. Warto mieć zapas pierzgi, aby mieć pokarm dla pszczół wczesną wiosną. Szczególnie potrzeba jest pszczołom w 3 – 6 tygodniu życia, kiedy produkują mleczko pszczele i karmią larwy.
Najciekawsze jednak, co oferuje pierzga pszczela to właściwości odżywcze i lecznicze. Z racji tego, że jest to pokarm dla pszczół, jest bardzo bogata w składniki odżywcze, a w tym głównie:
Jest to produkt nie tylko odżywczy, ale z racji tak bogatego składu, działa też korzystnie na zdrowie człowieka. I to w różnych aspektach i pomaga w różnych dolegliwościach. Znalazła wszak zastosowanie w medycynie naturalnej i jej skuteczność jest często wcale nie gorsza od leków. A jakie ma działanie? Otóż pierzga pszczela:
Pierzga pszczela jest naturalnym produktem i w zdecydowanej większości przypadków nie wywołuje niepożądanych objawów. Nie jest tak jednak zawsze. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby uczulone na miód i inne produkty pszczele, a także cukrzycy. Warto rozpoczynać stosowanie pierzgi od małych dawek i obserwować reakcję organizmu. Objawem uczulenia może być ból gardła albo szczypanie w uszach. Z kolei diabetycy powinni mieć świadomość, że że pierzga pszczela ma w sobie dość sporo cukrów prostych i przez to wysoki indeks glikemiczny. Najbezpieczniej, w razie jakichkolwiek wątpliwości, jest skonsultować się z lekarzem, dietetykiem czy naturopatą.
A teraz – jak stosować pierzgę, aby przynosiła korzyści?
Pierzga pszczela jest zalecana do przyjmowania od 3 roku życia. Dawkowanie pierzgi warto rozpocząć od 1 łyżeczki, by z wiekiem zwiększać tą ilość do 1 łyżki dziennie.
Zalecana porcja dla osoby dorosłej wynosi 10 – 30 g dziennie – 1 – 4 łyżeczek. Produkt trzeba odpowiednio przechowywać – w suchym i ciemnym miejscu, pamiętając jednocześnie o szczelnym zamknięciu opakowania. Pierzgę można przyjmować codziennie, ale dobrze po około 1 – 3 miesiącach zrobić sobie przerwę na miesiąc i potem wrócić do kuracji.
Najprostszą metodą przyjmowania pierzgi jest wykonanie naparu. Po prostu zalewasz porcję pierzgi wodą i pozostawiasz na minimum godzinę, a najlepiej nawet całą noc. W ten sposób pierzga zmięknie, rozpuści się i przyniesie korzyści. Co ważne – pierzgę należy zalewać wodą niezbyt gorącą – do około 40 stopni Celsjusza. W wyższej temperaturze pierzga pszczela traci część swoich właściwości. Można stosować ją też bezpośrednio z opakowania, ale przyswajalność składników odżywczych jest wtedy mniejsza. Znacznie efektywniej pierzga pszczela sprawdzi się jako dodatek do posiłków lub napojów, np.:
Ciekawym patentem jest – tak go nazwaliśmy – pszczeli napój. Łączy on różne produkty pszczele i sumuje korzyści zdrowotne z nich wypływające. Jak go zrobić?
Oprócz pierzgi (w zalecanej dziennej dawce) potrzebujesz jeszcze około 200 ml miodu oraz 50 g pyłku pszczelego. Wymieszaj wszystko, przełóż do wyparzonego słoika i szczelnie zamknij. Po około 3 dniach napój będzie gotowy. Taka forma jest znacznie smaczniejsza niż napar, zwiększa się przyswajalność no i liczba korzyści zdrowotnych.